IJszeilvereniging "De Robben" Hudson 2 – Familie Verhaar

Hudson 2 – Familie Verhaar

Gebouwd in 1917

Bron stichting  ijsschuiten Gouwzee: 

Nadat dhr. Leen Bakker eerst in 1890 de Hudson I had gebouwd, heeft hij in 1917 de Hudson II gebouwd. De Hudson I is omstreeks 1904 naar Monnickendam gegaan.

Dhr. Cees Borst heeft in 1920 ook de Hudson II naar Monnickendam gehaald in o.a. het bijzijn van dhr. Dirk Helmig, toen 16 jaar oud.

De Hudson II is tot 1963 in het bezit geweest van dhr. Barend Simonds, die ook eigenaar is geweest van de Willem Barentsz en de Gouwzee.

Dhr. Simonds had zijn ijsschuiten opgeslagen liggen in zijn garage aan de Binnendijk achter zijn huis.

In de winter van 1963 heeft Barend Simonds een schaatser aangezeilt  Dit ongeluk heeft hem bijzonder aangegrepen. Voor zover bekend is dit ook het enige ongeluk wat er is geweest tussen en ijszeiler en een schaatser.

Hierdoor heeft dhr. Simonds de Hudson II verkocht aan dhr. Jan Meijer voor fl 500,=.

Jan Meijer was tevens eigenaar van de DO X, een ijsschuit die hij in 1929 zelf heeft gebouwd.

Verschillende malen heeft  Jan Meijer zijn Hudson II op het ijs van de Gouwzee gehad. De laatste keer dat dhr. Meijer met de Hudson II heeft gezeild, is geweest in de winter van 1979. Jan Meijer overleed in de zomer van 1979.

De Hudson II is in 1985 daarna in handen gekomen van zijn zoon Ed Meijer.

Hij heeft de Hudson II in die periode nooit meer op het ijs gehad.

In 1989 heeft Ed Meijer de Hudson II verkocht aan Jan Verhaar uit de Kaag voor een bedrag van fl 5000,=

Jammer genoeg heeft Ed Meijer toen niet de Stichting IJsschuiten Gouwzee de kans gegeven om de Hudson II voor Monnickendam te behouden.

Jan Verhaar is eveneens eigenaar van de Wervelwind en de Zeemeeuw.

De Hudson II is in de winter ’95, ’96, en ’97 regelmatig terug geweest op het ijs van de Gouwzee, en daarom sinds 1963 weer eens verenigd met de Hudson I en II.

In 1998 is Jan Verhaar met de Hudson II naar Zweden geweest om daar te ijszeilen, op het grote Varga meer, waar op dat moment de Europese kampioenschappen ijszeilen met de XV ijszeilers plaats vond. In 2019 is de Hudson 2 nog mee geweest op reis naar Orsa in Zweden. Jan is helaas overleden op 14 januari 2022 en deze ijsschuit is nu in het bezit van de directe familie van Jan.